Mijn website ( www.nxtgenrecruitment.com) is vandaag vijf dagen online en ik ben ontdaan door alle persoonlijke en emotionele berichtjes die ik de afgelopen dagen van jullie heb mogen ontvangen. Uit jullie verhalen maak ik op dat hoogbegaafdheid niet alleen voor mij een keerzijde heeft. Ondanks het feit dat ‘maar’ 2 op de 100 mensen hoogbegaafd zijn, kent iedereen wel iemand met hoogbegaafdheid. Daarom wil ik jullie meenemen in de / mijn keerzijde van hoogbegaafdheid.

Wat is hoogbegaafdheid eigenlijk?
Hoogbegaafdheid is de optelsom van hoog intelligent zijn, een grote mate van creativiteit en een aanzienlijke motivatie hebben. Er is pas sprake van een hoge intelligentie als de IQ score hoger dan 130 is. De kenmerken grote mate van creativiteit en aanzienlijke motivatie zijn lastiger te meten, maar op basis van vele onderzoeken zijn er een aantal kenmerken bepaald. Hierbij valt te denken aan snel verbanden kunnen leggen, een grote woordenschat hebben, anderen begrijpen voordat zij uitgesproken zijn, een extreem goed geheugen hebben, continue bezig zijn met zelfreflectie, een hoog zelflerend vermogen hebben én in staat zijn om interesse en betrokkenheid in mensen te tonen.

So far, so good.. toch?
Deze vraag zal door iedere hoogbegaafde anders beantwoord worden. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor hoogbegaafdheid gekomen. Dat is zeer prettig voor onze kinderen, maar veel volwassenen hebben in hun kindertijd nooit een diagnose gehad. Zij hebben zelf moeten leren omgaan met hun hoogbegaafdheid. Dat laatste geldt ook voor mij. Jaren lang liep ik keer op keer tegen dezelfde problemen aan. Ik voelde ik mij niet begrepen, ik hoorde ik er voor mijn gevoel nooit echt bij en faalde op de middelbare school. Omdat ik het allerliefste net als alle andere mensen wilde zijn, ging ik mij onbewust verdiepen in autosuggestie: jezelf maken tot wie je wil zijn. Ik visualiseerde hoe ik er uit moest zien en hoe ik mij zou moeten gedragen. Door het toepassen van zelfreflectie en inzetten van mijn zelflerend vermogen was ik in staat om autosuggestie to the max toe te passen. Nu ik daar op terug kijk, erg vreemd gedrag natuurlijk! Maar wat niemand in die tijd wist (en logisch, want dat zag niemand) was dat ik van binnen aan het worstelen was met mijn gedachten over die buitenwereld. Ik was eindelijk in staat om mijn gedrag aan te passen, maar eigenlijk begreep ik helemaal niets van die buitenwereld. Hierdoor begreep ik mijzelf uiteindelijk ook niet meer. Deze vicieuze cirkel maakte dat ik moe werd. Moe van mijzelf en van iedereen om me heen.

En toen?
Toen ik een jaar of drie geleden besefte dat wat ik aan het doen was alleen maar in mijn eigen nadeel werkte, ben ik mijzelf gaan verdiepen in spiritualiteit, mindset, mindfulness, sporten en voeding. Gelukkig kon ik opnieuw gebruik maken van mijn sterke punten zelfreflectie en zelflerend vermogen. Al snel voelde ik mij beter, gelukkiger en rustiger. Ik ging mijzelf verdiepen in complexe levensvragen als: wie ben ik? Wat maakt mij blij? Ben ik überhaupt blij? Waarom doe ik wat ik doe? Laat ik mij bij het maken van keuzes beïnvloeden? Ben ik tevreden met mijn sociale kring? Neem ik voldoende tijd voor mezelf? En ga zo maar door..

En nu?
Nu.. drie jaar later haal ik kracht uit mijn hoogbegaafdheid. Mijn persoonlijke ervaring, kennis en wijsheid vormen mijn fundering. Vanuit die fundering bepaal ik mijn eigen regels, leef ik mijn gelukkigste leven én inspireer ik anderen. Ik doorbreek taboes en coach mensen die nu staan waar ik drie jaar geleden stond.

Tips!
Besef jezelf goed dat het woord onmogelijk niet bestaat. Het grootste falen van de mensheid is denken dat iets onmogelijk is. Jouw gedachten bepalen jouw werkelijkheid en succes komt toe aan wie zich bewust is van succes. Criptisch hé?

Herken jij jouzelf in mijn verhaal? Of ben je misschien niet hoogbegaafd, maar worstel je wel met levensvragen? Iedere maand coach ik maximaal 10 mensen die ik help bij inzicht krijgen in de eigen dromen, kracht en valkuilen. Meer weten? Bekijk mijn website: www.nxtgenrecruitment.com óf neem contact op via info@nxtgenrecruitment.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s