Ik stel: jouw leven is de som van alle keuzes die jijzelf maakt.

Regelmatig krijg ik de vraag of ik het niet lastig vond om grote beslissingen te nemen: ontslag nemen zonder nieuwe baan, voor mezelf beginnen, emigreren, als digital nomad werken en ga zo maar door. Het enige antwoord dat ik daarop kan geven is een hele duidelijke nee.

In mijn vorige blog heb ik beschreven hoe ik, na een lange, persoonlijke en emotionele zoektocht, mijn leven nu op mijn voorwaarden leef. Mijn meest gelukkige leven. Om dit vandaag de dag te kunnen zeggen heb óók ik aardig wat keuzes moeten maken. Keuzes op het gebied van materiële zaken, maar vooral keuzes op sociaal gebied. Nee zeggen tegen een ander, betekent ja zeggen tegen jezelf.


Ik hoor je denken… Je kan dat allemaal wel zo leuk vertellen en fijn voor jou dat je geen moeite hebt met het maken van keuzes, maar IK heb hier WEL moeite mee. IK vind het WEL lastig om keuzes te maken. Ik ben BANG om anderen teleur te stellen en durf daarom GEEN keuzes te maken.


Hoe werkt dat dan? Keuzes maken?

Ik ben er van overtuigd dat je eerst jezelf moet leren kennen alvorens je grote beslissingen gaat nemen én dat dromen leidend moeten zijn bij het maken van keuzes. Je moet dus voor jezelf heel helder hebben wie je bent, wat je wil bijdragen aan de wereld, wat je wil achterlaten, waar je nu staat ten opzichte van je dromen, maar vooral: hoe je er voor gaat zorgen dat je van je droom werkelijkheid gaat maken. Precies op dit punt komt het woord keuze om de hoek kijken. Welke keuzes moet jij (en niemand anders) gaan maken. Een droom zonder plan is immers niets meer dan een wens.

Laten we er voor het gemak even vanuit gaan dat je op al deze levensvragen al een antwoord hebt en je enkel op zoek bent naar praktische tips om het maken van keuzes net iets makkelijker te maken. Op basis van eigen ervaringen en allerlei zelfhulpboeken heb ik vier tips voor jou.

Tip 1: Zoek de stilte op

Een hoofd krijgt gemiddeld 60.000 prikkels per dag. Dit betekent dat onze hersenen overuren maken. Het gevolg hiervan is dat veel mensen zich onbewust laten leiden door deze prikkels: televisie, social media, reclame, pratende collega’s enz. Als je belangrijke keuzes wil gaan maken, zoek dan de rust op. Neem afstand van al deze prikkels. Door stil te zijn open je je geest en heb je de ruimte om na te denken over wat jij écht wil en wat je daar precies voor over moet hebben.

Tip 2: Motiveer jouw keuze

Kijk terug naar de laatste drie grote beslissingen die jij hebt genomen en bedenk wat jouw motivatie voor het maken van deze keuzes was. Waren het rationele en weloverwogen keuzes? Zet daar de volgende keer dan een gevoelsmatige keuze tegenover. Weeg ze af en motiveer opnieuw waarom je voor een bepaalde keuze kiest. Zoek je zekerheid? Zoek je vrijheid? Zoek je geluk? Zoek je uitdaging?

Tip 3: Wees kind

Veel kinderen maken impulsieve beslissingen. Beslissingen die op dat moment goed voelen. Vraag jezelf af of je bepaalde keuzes ook zou maken als je een kind was. Waarom wel? Waarom niet? Blijf je op basis van deze informatie vasthouden aan jouw eerste keuze of zijn er misschien betere opties?

Tip 4: Verwijder het geld aspect

Als geld geen rol zou spelen, zou je dan nog steeds dezelfde keuze maken?

Het maken van keuzes zal nooit gemakkelijk worden. Wél wordt het maken van keuzes makkelijker naar gelang jij jouzelf beter leert kennen. Wees je ervan bewust dat niks onmogelijk is, tenzij jij gelooft dat het onmogelijk is.


Heb jij het gevoel dat je geen of niet de juiste keuzes maakt? Sta je op het punt om belangrijke keuzes te gaan maken, maar weet je nog niet zeker of je links of rechts moet afslaan? Iedere maand coach ik maximaal 10 mensen die ik help bij inzicht krijgen in de eigen dromen, kracht en valkuilen. Meer weten? Bekijk mijn website: www.nxtgenrecruitment.com óf neem contact op via info@nxtgenrecruitment.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s