Het was januari 2019 en ik had een paar goede voornemens voor mezelf opgeschreven. Een daarvan was dat mijn ochtenden er anders uit moesten komen te zien. Ik werd namelijk iedere ochtend zonder energie wakker, drukte net zo lang op de snooze knop tot ik dan toch écht mijn bed uit moest en stapte na een snelle douche half slaperig op mijn fiets om zo naar mijn eerste afspraak te gaan. Vroeg opstaan was nooit zo mijn ding, maar dit ritueel sloeg ook nergens op. Ik wilde wakker worden met energie, focus en een positieve mindset. Het gevoel van: ik heb zin in de dag! Waarschijnlijk zien jouw maandag tot en met vrijdag ochtenden er nu uit zoals die van mij er altijd uitzagen, maar geloof me: het kan anders!

Vandaag, 19 augustus 2019: het is een een prachtige zonnige ochtend en tevens mijn 199e ochtend als ochtendmens. Na wat tweaken hanteer ik al 199 dagen hetzelfde ochtendritueel. Mijn wekker gaat om 5:15, ik snooze niet, start mijn meditatie app en mediteer een kwartier. Daarna ga ik minimaal een uur wandelen of sporten en sluit ik mijn ritueel af met een lekker en eitwitrijk ontbijt. Tijdens deze 199 wandelingen of sportsessies zijn de leukste ideeën ontstaan, de grappigste herinneringen opgehaald, de meest inspirerende podcasts geluisterd, maar er zijn ook de nodige tranen gelaten. Eerder opstaan betekent voor mij namelijk me-time. Tijd om te investeren in reflectie, persoonlijke groei, mindset changes en mijn weg naar geluk.. en heel eerlijk, dat was niet altijd makkelijk.

En nu zal je vast zeggen: ik heb hier geen tijd voor, ik ben al zo druk, ik heb nog zo veel andere dingen te doen, bla bla en bla. Want ja.. natuurlijk heeft iedereen andere dingen te doen en zolang jij tot laat in de avond of nacht Netflix kijkt, heb je logischerwijs geen zin (energie) om het meest krachtige moment van jouw dag nuttig te besteden. Werken aan je doelen, groei en dromen is het belangrijkste dat er is. En als je je dag hier niet mee start, hoe houd je dan gedurende de dag focus en hoe bepaal je dan welke activiteiten wel of niet bijdragen aan jouw doelen, groei en dromen?

Voor mij is de ochtend het meest krachtige deel van de dag geworden en maakt dus een groot onderdeel uit van mijn route naar geluk, rust en succes. Omdat ik iedereen dit gevoel gun, heb ik hieronder vier redenen beschreven waarom óók jij een ochtendmens zou moeten worden.

Je wordt gelukkiger

Door eerder op te staan heb je de kans om de dag te starten met iets dat jij écht leuk vindt. Daarnaast, als de rest van de wereld nog slaapt, ben jij al bezig met jouw doelen of me-time activiteiten. Dit zorgt er voor dat je het idee hebt dat je altijd een stap voorloopt op de rest. Hierdoor creëer je rust, zit je beter in je vel en dit resulteert automatisch weer in meer tevredenheid of zelfs geluk.

Je zal succesvoller worden

Wetenschappelijk is bewezen dat mensen die vroeg opstaan succesvoller zijn. Veel succesvolle ondernemers staan vroeg op en hebben een ochtendroutine. Ook studenten die vroeg opstaan om te studeren presteren over het algemeen veel beter. Deze twee groepen zijn niet succesvoller omdat zij vroeg opstaan en dus meer uren aan een taak besteden. Zij zijn succesvoller, omdat hersenen in de ochtend gewoon beter werken en deze mensen hier slim gebruik van maken. Succesvolle mensen die een vast ochtendroutine hanteren zijn onder andere Barack en Michelle Obama, Oprah Winfrey, Richard Branson en Tim Cook.

In alle rust een goed gesprek met jezelf voeren

Een nieuwe dag moet je als een blanco vel papier zien. Wat gister was, was gister en hier is niks meer aan te doen. Wel heb je iedere dag weer opnieuw de kans om zelf te bepalen wat je die dag gaat doen. In de ochtend ben je nog vrij van prikkels en daarom is dit het beste moment om een goed gesprek met jezelf te voeren. Stel jezelf kritische vragen en houd hierbij altijd jouw eigen doelen, groei en dromen in gedachten. Wat draagt hieraan bij en wat niet? Bepaal iedere dag 3 to-do’s die bijdragen aan jouw doelen, groei en dromen – en houd je hieraan!

Je ervaart Minder stress

De wijze waarop jij jouw dag start zal jij de rest van de dag met je meenemen –  dus waarom zou je je dag vol stress starten? Omdat je eerder bent opgestaan, heb je meer tijd voor jezelf en dus ook voldoende tijd om je dag goed voor te bereiden. Zodra jij het idee hebt dat jij goed bent voorbereid, zal je automatisch minder stress ervaren.

Mocht je ook een ochtendmens willen worden, dan is het nog wel belangrijk om een aantal zaken in je achterhoofd te houden: bouw je routine rustig op, zorg voor een ritme of ritueel dat bij jou past, ga op tijd naar bed en zorg voor voldoende slaap, snooze niet én houd de voordelen in je achterhoofd. Het begin zal lastig zijn. Wees mild voor jezelf (maar niet té mild ;))


Meer weten? Iedere maand coach ik maximaal 10 mensen die ik help bij inzicht krijgen in de eigen dromen, kracht en valkuilen. Bekijk mijn website: www.nxtgenrecruitment.com óf neem contact op via info@nxtgenrecruitment.com.

2 gedachten over “4 Redenen waarom jij een ochtendmens zou moeten worden

  1. Ja, misschien dat het toch ook tijd wordt om die ochtenden nog beter te besteden! Thanks voor de goede tips Bibi. Ook al had ik vanmorgen een goede, rustige start. Niet gesnoozed, tijdschriftje gelezen bij het ontbijt en op tijd de deur uit. Toch kreeg ik in de trein een klap van moeheid. Kwestie van doorzetten denk ik. Of waren het nog de biertjes van afgelopen weekend in Brugge? I don’t know. 🤭

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s